četvrtak, 3. rujna 2015.

Historija masona

Simbol masona

Jedno vrijeme svog života sam proveo čitajući jako mnogo o masonima, iluminatima i ostalim teorijama zavjere, i kada bih god to spomenuo u društvu prijatelji bi počeli postavljati mnogobrojna pitanja, primjetio sam još u to vrijeme da postoji ogromna zainteresovanost za tu temu i upravo zbog toga prva dva-tri posta svog bloga ću da posvetim tome, jer cilj mog bloga jeste da podijelim svoje znanje sa drugima ali i da naučim neke nove stvari, naime kada pišem post prvo moram pročitati nešto o tome i prisjetiti se nekih stvari koje sam već poznavao. Stoga da krenemo o historijatu ove "tajne" organizacije.

Kada govorimo o historiji masona moramo kazati da sami početci ove organizacije nisu poznati, naravno postoji nekoliko teorija međutim niti jedna nema jako uporište zbog nedostatka materije i pisanih tragova o masoneriji iz tog perioda. Pa tako neki smatraju da masoni postoje još od Babilona, drugi pak smatraju da masonerija vuče korjene još iz starog Egipta (dok su Jevreji još živjeli u Egiptu) itd. Bukvalno moglo bi se reći da koliko ima ljudi koji proučavaju masone i koji se bave tom tematikom toliko ima i teorija o njihovom nastanku. Međutim mi ćemo se držati zvanične teorije prema kojoj su masoni nastali u srednjem vijeku, i to upravo od majstora koji su gradili katedrale i hramove širom svijeta. Mislim da vam sada postaje jasna i simbolika masona, zašto im je glavni simbol šestar i trokut, te zašto se "glavni mason" zove veliki majstor. Sigurno vam je sada jasno i zašto se zovu Slobodni zidari. 

Dakle zidari koji su gradili katedrale i hramove širom svijeta (posebno Evrope) odlučili su da se organizuju u društvo gdje bi pomagali svojoj "braći" i svome društvu. Također što se tiče masonski loža postoji sporovi oko toga koja masonska loža je prva nstala, međutim mi se držimo zvanične historije pa ćemo kazati da su se prve masonske lože pojavile upravo u Engleskoj (koja se smatra kolijevkom masonerije), da bi se 4 masonske lože 1717. godine udružile u Veliku masonsku ložu za London i Westminster koja će kasnije postati Velika masonska loža Engleske (ovo je prva Velika masonska loža u svijetu). Masonerija je u Engleskoj bilo moćno oružje u rukama britanskih političara a mnogi od njih su i sami bili članovi masonske lože.

Masonska odjeća

Od ovih vremena imamo jako puno dokumenata koji svjedoče da su masoni postojali i da su igrali veliku ulogu u svijetu i ako prema zvaničnom stavu masona masonske lože se nikada nisu uplitale u politiku i ako su uticajni političari pa čak i predsjednici država bili članovi masonskih loža. 1725. godine formirana je i Velika masonska loža Irske, a 1736. i Velika masonska loža Škotske. 1751. godine pojavila se nova Velika loža u Londonu čiji su članovi sebe nazivali "Antients" i koji su tvrdili da su oni pravi masoni, 63 godine uporedo su postojale dvije Velike masonske lože i obje su tvrdile da su oni "pravi" masoni, da bi se te dvije lože ujedinile i stvorile Ujedinjenu Veliku ložu Engleske, dogovorili su se oko rituala, simbola i obreda. Početkom 19 stoljeća u svijetu je postojalo oko 600 masonskih loža, da bi u 19 vjeku došlo do prave ekspanzije slobodnog zidarstva tako da je na početku 20. stoljeća u svijetu postojalo 2800 masonskih loža.

Danas masonske lože imamo u gotovo svim demokratskim državama svijeta i smatra se da u svijetu danas ima preko 6 miliona aktivnih masona i svi su uglavnom ugledni članovi društva. Također mora se napomenuti da nisu ni svi masoni isti, mnogi su iskoristili tajnovitost ove organizacije te su se javljale druge organizacije koje su se predstavljale kao masoni a uistinu nemaju veze sa masonima. Uglavnom broj masona iz dana u dan raste i sasvim je jasno da masoni imaju ogroman uticaj u svijetu, kakva je njihova uloga i da li je uistinu sve onako kako se predstavlja izgleda da će ipak ostati tajna.

Nema komentara:

Objavi komentar