nedjelja, 6. rujna 2015.

Šta je normalan krvni pritisak?

Pravilno mjerenje krvnog pritiska

Hajmo danas malo govoriti i o zdravlju :)
Prvo da vam ispričam svoju situaciju, jednog dana sam došao zadihan kući poslije napornog dana na fakultetu i primjetio sam da me malo boli glava, došao sam kući i odmah uzeo tlakomjer da vidim šta je razlog moje glavobolje (to je uobičajno kod nas na Balkanu), međutim kada sam izmjerio pritisak imao sam šta i da vidim 150/100 mmgH, odmah sam otišao do računara upisao u Google te vrijednosti i imao sma šta vidjeti, to je već ozbiljna hipertenzija. Naravno, nije mi bilo svejedno uhvatila me neka panika, čitao sam kako je hipertenzija tihi ubica, cijelu noć nisam mogao spavati i ujutro sam otišao ljekaru. Čovjek mi je tada sve objasnio i stoga želim da vam prenesem svoje iskustvo da se i vama isto ne bi desilo, jer svijet je pun hipohondara, svi smo donekle hipohondri i bojimo se za svoje zdravlje što je i normalno, ali nekada stvarno znamo pretjerati s time.

Pa idemo, prvo i osnovno što morate znati jeste da krvni pritisak nije stalna vrijednost, ne postoji osoba kod koje će pritisak konstantno biti 120/80 mmgH, pritisak se mjenja iz sekunde u sekundu bukvalno i to tako mora biti kako bi naš organziam mogao funkcionisati, kada se poveća potreba organizma za kisikom i drugim hranjvim tvarima, povećava se i pritisak na krvne žile jer srce jače pumpa. Tako npr. kada tek ustanemo pritisak nam je 110/70 mmgH, nakon što popijemo jutarnju kafu naš pritisak raste do 115/75 mmgH, odemo na trčanje i za vrijeme trčanja naš pritisak je 160/80 mmgH, nakon prestanka fizičke aktivnosti dođemo kući i gleamo tv naš pritisak je 125/80 mmgH, nakon jela 140/90 mmGh itd. Zaključak je, krvni pritisak se stalno mjenja, nije konstantan i tako se ponaša normalan i zdrav organizam, kada bi krvni pritisak bio isti u ležećem položaju i kada ustanemo jednostavno do mozga ne bi dolazilo dovoljno krvi i mi bi se svaki put kada ustanemo onesvjestili (znate kada vam se zacrni pred očima nakon naglog ustajanja, to je zbog toga što krv još nije došla do mozga u dovoljnoj količini). 

Dakle ukoliko ste jednom izmjerili povišen pritisak, to uopšte ne mora značiti da vi imate povišen pritisak, smirite se, opustite, udahnite duboko a onda ponovite mjerenje jer postoji ogroman broj faktora koji može uticati na to da vaš krvni pritisak bude povišen, nabrojat ću samo neke (slana hrana, stres, bolovi, jelo, napetost, anksioznost). Krvni pritisak se treba mjeriti minimalno 7 dana, 3 puta dnevno da bi se postavila dijagnoza hipertenzije, odnosno vaš krvni pritisak mora biti konstantno povišen u tih 7 dana. 

Tabela vrijednosti krvnog pritiska

Sada kada znamo kako pritisak funkcioniše postavlja se pitanje šta je onda povišen pritisak, odnosno koliki treba da bude pritisak da bi mogli reći da je on povišen ili normalan. Vjerovali ili ne ali to je teško pitanje, ranije se smatralo da je normalan pritisak 100 + broj godina za sistolni (gornji) i 90 za dijastolni (donji), nakon toga došlo se do stanovišta da je bez obzira na broj godina sve preko 140/90 mmgH previše, da bi odnedavno došli do zaključka da je sve preko 120/80 mmgH visoko, odnosno da je i 125/80 mmgH predhipertenzija. Tako da, normalan krvni pritisak prema nanovijim istraživanjima bi bio samo onaj koji je niži od 120/80 mmgH. Međutim i pritisak od 120-140/80-90 se može tolerisati i za to vam niko neće propisati terapiju ali će vam preporučiti mjere pomoću kojih ćete spustiti tlak ispod 120/80 mmgH. 

Iskreno smatram da je ovo malo pretjerano, s ovim smo dobili da preko 50% svjetske populacije ima povišen krvni tlak no zasigurno da to ima svoje uporište jer je takav stav usvojen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Ono što je bio cilj mog posta jeste da vas upozorim da ne pravite frku i paniku ukoliko nekada izmjerite povišen pritisak, jer je to sasvim normalno, tek ukoliko nakon 7 dana mjerenja 3x dnevno primjetite da je vaš pritisak svaki put veći od 140/90 mmgH vrijeme je da se obratite doktoru. Izbjegavajte pušenje, slanu hranu i bavite se fizičkom aktivnošću ukoliko želite normalan pritisak. Također zaboravio sam napomenuti da gornji (sistolni) pritisak pri fizičkoj aktivnosti raste dok donji (dijastolni) ostaje isti ili se čak smanjuje, tako da ukoliko nekada dobijete nerealne vrijednosti pritiska (140/60, 150/70) pričekajte, odmorite desetak minuta pa ponovite mjerenje. Manite se panike i hipohondrije, hipertenzija zna biti opasna ali živimo u 21. vijeku, medeicina je napredovala i imamo ljekove kojima možemo kontrolisati krvni pritisak, vaše je samo da redovno kontrolišete pritisak i ukoliko uočite visoke vrijednosti da se javite ljekaru. 

Nema komentara:

Objavi komentar